COMPUTERNOMADE
architectuur


Grote Markt
Haarlem

materiaal aluminium, mat glas, prefabbeton, blank staal

In dit ontwerp woont een computernomade, die zich totaal wilt afzonderen van de echte wereld en deze buitenwereld alleen nog maar virtueel wilt betreden. Zijn eigen huis is zijn perfecte wereld, waarin hij zelf bepaald waar, hoe en wanneer hij de wereld digitaal betreedt.

Waar de bewoner zijn contact met de buitenwereld wil beperken tot het digitale netwerk, is er in het ontwerp voor gekozen dat dit andersom niet het geval is.
Een ontwerp van slechts 2 meter breed zorgt ervoor dat de woning en bewoner samen een levend object vormen op een druk bezocht plein. De beweging van de bewoner langs de semi-transparante gevel van de smalle woning, zorgt voor een interessant schimmelspel van buitenaf.

Het interieur van de woning is zo ontworpen dat de architectuur de bewoner circulerend door de woning leidt. Architectonische vormen en licht bepalen de routing en de beweging van de bewoner, waarbij er wordt gezorgd dat het silhouet van buitenaf altijd duidelijk zichtbaar is.
Constructieve panelen zorgen voor de opbouw van het ontwerp en bieden de bewoner op enkele punten privacy. Door de verdwijnende en verschijnende beweging, ontstaat er een dynamisch schimmenspel.