SPORTCENTRUM BL46
architectuur


Sportcentrum BL46
Boelelaan 46
1082 LR

materiaal beton, grenenhout, blank staal, glas

sport is een inspanning die ons ontspanning zou moeten geven in ons dagelijkse, hectische leven, vol met verplichtingen en verwachtingen. dit geldt voor zowel de sporter als de toeschouwer. helaas wordt er met deze vorm van ontspanning te gestrest omgegaan. men haast zich bijvoorbeeld na wektijd richting de sportschool om voor het avondeten nog even een klein uurtje te kunnen sporten.

de huidige trap van Sportcentrum BL46 is slechts een verbinding tussen binnen en buiten. in het nieuwe ontwerp verander ik deze functie van de trap van verplaatsen in verblijven. het verblijfgebied, bestaande uit vier pleinen en een ruimtelijk spel van trappen, zal zorgen voor onthaasting door het vertraagd betreden van het sportcomplex. de pleinen vormen een verblijfgebied waar je voor of na het sporten nog wat napraat en waar ontspannen gezeten kan worden, wachtend op bijvoorbeeld je kinderen of je sportpartner. het sporten, de inspannende ontspanning, beperkt zich niet meer tot de zestig minuten in de sportzaal, maar begint al bij het betreden van het sportterrein.

De vertraging van buiten loopt door in het interieurontwerp. De lange zichtlijnen van het bestaande grote plateau, worden gebroken door volumes, waarin de functies zich bevinden. Deze verlangzaamde routine begeleidt de gebruiker naar de juiste functie in het pand, om daar ontspannen aan de inspanning te beginnen.