DISABILITY <> SENSIBILITY

Ik gebruik de extreme gevoeligheid voor licht om hem de schoonheid ervan te tonen.

Pingelap is een klein en afgelegen eiland in Micronesië, en staat beter bekend als het eiland van de kleurenblinden. In 1775 doodde een tyfoon het merendeel van de inwoners. Slechts 20 mensen overleefden en het was hun taak om hun samenleving opnieuw op te bouwen. Een van de overlevenden was drager van het zeer dominante kleurenblindheidsgen, achromatopsie; een kleurenblinde bevolking was geboren.

De villa is ontworpen voor een van de bewoners: Fetu. Met achromatopsie kan hij alleen zwart, grijs en wit zien en is hij overgevoelig voor elke vorm van licht. Door constant met de ogen te knijpen en een zeer introvert leven te leiden overdag om zich te verbergen voor het zonlicht, zou je dit een vorm van handicap kunnen noemen.

In het ontwerp van deze villa wil ik deze handicap proberen te veranderen in een gevoeligheid en kwaliteit. Ik gebruik de extreme gevoeligheid voor licht om hem de schoonheid ervan te tonen. Van een ‘disability’ naar een ‘sensibility’.

De villa heeft een zeer donker interieur waar kleine beetjes licht naar binnen kunnen glippen om hun schoonheid te laten zien. Omdat kleurenblinde mensen overdag een introvert leven leiden, zijn de omliggende elementen gebruikt om samen te spelen met het licht. Afhankelijk van de lichtverandering gedurende de dag, heb ik de volgende drie omgevings elementen gebruikt: de oceaan, de bebossing en de architectuur.

Gedurende de dag, door de rotatie van de zon, zal er daardoor een opeenvolging van sferen ontstaan binnen de woning en zal het Fetu op een subtiele manier confronteren met de schoonheid van licht.

De dag begint met projecties van de omliggende beplanting in het oosten. Beweeglijk door de tropische bries, verschijnen vroege schaduwpatronen van wuivende palmbladeren in het huis. Wanneer de dag vordert, transformeren de zachte schaduwen in geometrische vormen door de architectuur. Een aantrekkelijk spel ontstaat tussen het zachte strijklicht van de ochtend en de scherpe vormen en lijnen van het directe zonlicht die de villa binnendringen. Wanneer de zon ondergaat in het westen, verdwijnen de geometrische vormen en worden ze vervangen door reflecterende patronen van de lage zon die op het omringende water schijnt.

Het beton dat voor de villa wordt gebruikt, is gemaakt van het lokale zand waarop het huis is gebouwd, wat resulteert in een geleidelijke overgang van natuur naar architectuur bij het betreden van de villa. De constructie en de gevels zijn opgebouwd uit lokaal hout.

DISABILITY <> SENSIBILITY

project Academie van Bouwkunst Amsterdam

2016

Vorige
Vorige

JUST THE MESSENGER

Volgende
Volgende

VONDELTHEATER