EQUAL INEQUALITIES

Het National Human Rights Institute (NHRI) op ‘Het Plein’ in het centrum van Den Haag staat voor de kernessentie van alle mensenrechten; gelijkheid in ongelijkheid - ofwel equal inequalities. Het gebouw drukt dit uit door het complexe, gelaagde systeem van ongelijkheden, die samen één gelijkwaardige compositie vormen: een samenhangend sculpturaal gebouw van meerlagige ongelijke architectonische elementen.

Vandaag de dag leven we nog steeds in een wereld van segregatie; tussen geslachten, tussen kleuren, tussen culturen, tussen achtergronden, tussen beroepen, tussen religies, tussen mensen.

Sinds de eerste mensenrechtenverklaring, de Magna Carta (1215), tot de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (1948), gevolgd door vele aanvullende VN-verklaringen, is er één kernmensenrecht dat alles omvat: artikel 1, alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren.

Meer dan 800 jaar later, sinds de eerste tekenen van gelijke mensenrechten, hebben we nog niet de volledige vooruitgang geboekt. We beoordelen nog steeds een ander persoon op een eerste, maar zeer onvolledige indruk. We behandelen nog steeds veel mensen vanuit ongelijkheid, bewust en onbewust. Hierdoor missen we de gelaagde kenmerken van elk individu. Elk individu staat voor ongelijkheid, maar als collectief hebben we allemaal dezelfde gelijke rechten.

We zijn allemaal gelijk in het feit dat we allemaal ongelijk zijn.

Een samenhangend sculpturaal gebouw van meerlagige ongelijke architectonische elementen.

De stelling van gelijke ongelijkheid is vertaald in het gebouw van het NHRI. De sculpturale complexe compositie van architectonische elementen kan worden teruggebracht tot een duidelijke onderscheiding van architectonische elementen, verdeeld in 5 hoofdthema’s: 1. gelaagde architectuur, 2. verandering van oriëntatie, 3. definiëren & ondefiniëren, 4. schaal en 5. vloeibaarheid.

Samen vormen alle thema’s het gebouw. Een gelijkwaardige collectieve cohesie van alle ongelijkheden resulteert in de opeenvolging van een compositie van elementen. Dit samen creëert de sfeer van het gebouw; vloeiende ruimtes die variëren van hoge ruimtes, smalle gangen, lange doorkijken tot grote atriums. Met de gelaagdheid van horizontale en verticale platen dringt het licht diep het gebouw binnen, waardoor heldere lichte ruimtes en donkerdere intieme ruimtes ontstaan. Samen vormen ze een compositie van vorm en licht.

De materialisatie van het gebouw verbindt het moderne, hedendaagse gebouw met de bestaande historische context. Gemengd rood metselwerk, samen met rood gepigmenteerde in-situ betonnen muren laten het horizontale bestaande plein overgaan in de verticaliteit van het gebouw, naar beneden en omhoog. Alle horizontale vloeren zijn gemaakt van grijs beton, wat het verschil definieert tussen het bestaande plein en de nieuwe pleinen, indien op een ander niveau. Als de vloeren zich op hetzelfde niveau bevinden als de bestaande bestrating, lopen deze bakstenen door in het gebouw.

We zijn allemaal gelijk in het feit dat we allemaal ongelijk zijn.

EQUAL INEQUALITIES

project Academie van Bouwkunst Amsterdam

2018

Vorige
Vorige

PEOPLES PAVILION